Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Nog tot en met 31 oktober 2023 vindt het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen plaats. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor- achter- of geveltuin. Je geeft je gewipte tegels in via de tegelteller op de website http://vk-tegelwippen.be.

Ik doe mee

Waarom?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door.

Met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gaan we de uitdaging aan om het grijze Vlaanderen om te toveren tot een groen paradijs. De campagne past in het Vlaamse klimaatadaptatieplan en in de Blue Deal, die van Vlaanderen een klimaatbestendige regio willen maken. Een groen Vlaanderen ziet er niet alleen mooier uit, het heeft nog meer voordelen:

 • Meer beestjes
  Verharding in je tuin zorgt ervoor dat de bodem zijn job niet goed kan uitvoeren. Niet als spons voor water, maar ook niet als voedingsbodem voor de beestjes die er bovenop of binnenin leven. Insecten, bodembeestjes, vogels, egels: allemaal zien ze liever groen dan grijs. Door plaats te maken voor planten, maak je je tuin aantrekkelijker voor grote en kleine dieren. Zij vinden er onderdak en eten, en helpen op hun beurt weer een handje door bijvoorbeeld je moestuin te bestuiven.
 • Een superspons
  Tegels laten geen water door. Bij een regenbui stroomt het water van de verharding af, vaak recht het riool in. Regent het veel in korte tijd, dan kan de riolering dit niet altijd even goed aan. Het gevolg: natte kelders en overstroomde straten. Wip je tegels, dan zorg je ervoor dat de bodem het regenwater kan opnemen als een echte spons. Dit zorgt er ook voor dat je tuin een buffer heeft als er een tijdje geen regen valt. Zo gaan we samen slimmer om met water!
 • Een koelere tuin
  Hou na een warme dag je hand naast een stenen schutting en je voelt de warmte er vanaf stralen. Stenen houden de warmte van de zon vast en geven die warmte vooral ‘s avonds terug af. Zeker in steden zorgt dit in de zomer voor zwoele, slapeloze nachten. Meer groen in je tuin en in je buurt helpt om dit hitte-eilandeffect tegen te gaan. Planten en bomen verdampen water, geven schaduw, creëren luchtstromingen en verkoelen onmiddellijk. 1 volwassen boom levert het koelend vermogen van 5 airco’s. Zo hou jij het hoofd koel tijdens een hittegolf.
 • Minder stress
  Een wandeling in het bos kan deugd doen, maar wist je dat ook het groen in je tuin een positief effect heeft op je gemoedsrust? Met een recent onderzoek aan KU Leuven dat uitgevoerd werd op MijnTuinlab toonden wetenschappers aan dat een biodiverse tuin en meer groen in je buurt goed is voor je mentale welzijn. Hoe natuurlijker en soortrijker de tuin, hoe minder stress er gemeld werd. Het effect geldt trouwens ook als je buren een biodiverse tuin hebben. Als dat geen motivatie is om die tegels er samen uit te halen.

 

Gepubliceerd op woensdag 17 mei 2023 9.36 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.