Voorkomen en bestrijden van ratten

Ratten gedijen goed in de buurt van mensen. Hierdoor veroorzaken ze vaak overlast. Het lokaal bestuur bestrijdt ratten op openbaar domein. Op privédomein is de eigenaar of gebruiker verantwoordelijk voor de bestrijding. Een goede samenwerking tussen burger en overheid is belangrijk om de overlast te beperken.

Bestrijding in fasen

Stap 1: preventie

Preventie is de eerste en de belangrijkste stap. Omdat ratten zich gemakkelijk verplaatsen, zal een aantrekkelijke plaats altijd opnieuw ingenomen worden door andere ratten als er niets aan de oorzaak wordt gedaan. Bovendien is preventie de diervriendelijkste en op lange termijn de meest efficiënte en effectieve methode.

Voorkom dat ratten en muizen zich thuis voelen door de volgende eenvoudige maatregelen:

1. Vermijd nest- of schuilplaatsen voor ratten

Zorg voor een opgeruimde en propere omgeving in en rondom je woning. Laat materiaal niet langdurig liggen want dit biedt beschutting om een nest te maken. Dicht openingen, spleten en gaten van gebouwen.

2. Voorkom dat ratten gemakkelijk aan voedsel geraken

Verzamel huishoudelijk afval in goed afgesloten containers. Gebruik bijvoorbeeld liever een compostvat dan een open composthoop. Laat geen gekookte etensresten achter op de composthoop, in de compostbak of -vat.

Bewaar voedsel, ook voeder voor huisdieren, in afgesloten tonnen en dozen gemaakt uit harde en duurzame materialen. Voeder je huisdieren 's morgens in voederbakjes. Neem het resterende voeder 's avonds weg. Strooi je dierenvoeder op de grond? Geef dan enkel kleine porties die je dieren op korte tijd op krijgen. Zo blijft er zo weinig mogelijk voer liggen.

3. Vermijd drinkplaatsen zoals lekkende kranen.

Woon je in landelijk gebied? Dan kan je nestkasten ophangen voor roofvogels zoals torenvalken en uilen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijanden van ratten en muizen en houden de populatie mee onder controle.

Stap 2: mechanische bestrijding

Hebben de preventieve maatregelen geen succes? Dan is de volgende stap het wegvangen van de ratten. Hiervoor gebruik je best klemmen of vallen verkrijgbaar in de meeste tuincentra of doe-het-zelf-zaken. Gebruik aantrekkelijk lokaas zoals brood of kaas. Zet de klemmen of vallen op plaatsen waar de dieren duidelijk langskomen en zorg ervoor dat ze geen alternatieve route hebben.

Stap 3. Chemische bestrijding

Als klemmen niet of onvoldoende helpen kan je bij private handelszaken terecht voor het aankopen van gif. Het gebruik van rattenvergif is niet zonder risico voor mens en huisdier. Spring hier voorzichtig mee om. Informeer je vooraf goed.

Leg het gif niet open en bloot. Scherm deze middelen af voor andere dieren en kinderen door het in speciale gifbuizen of rattenbakken te leggen.

Bestrijding is vaak maatwerk. Geraakt het probleem niet opgelost met de hier voorgestelde methoden? Neem dan contact op met een professionele bestrijder. Een professional zal altijd goed advies kunnen geven over preventie en is op de hoogte van de meest efficiënte en diervriendelijke methodes.

Ratten op openbaar domein

Ratten op openbaar domein kan je melden aan team groen en milieu. De gemeentelijke rattenvanger mag enkel ratten bestrijden op openbaar domein en langs waterlopen, dus niet op privédomein. Twijfel je of het om openbaar domein of privédomein gaat, contacteer dan team groen en milieu.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.