Wat doet de brandweer?

Mag je de brandweer voor alles bellen? Waarvoor komt de brandweer en waarvoor niet? Zijn de diensten van de brandweer altijd gratis? Of kan je voor bepaalde interventies een factuur verwachten?

Wat doet de brandweer? En wat niet?

De wet voorziet een aantal wettelijke taken zoals het blussen van brand.

Voor die taken die niet wettelijk verplicht zijn, werd door de brandweerzone bekeken of hun expertise vereist is. Zo vervangen ze bijvoorbeeld geen sloten en leggen ze geen dakpannen. Hiervoor schakel je een gespecialiseerde firma in.

Ook het vangen van vogels en poezen die in een boom gekropen zijn, zijn geen taken voor de brandweer. Pas als deze dieren geklemd zitten, moeten ze gered worden en komt de brandweer gratis langs.

Wat doet de brandweer gratis en wat is betalend?

De reden waarom sommige interventies betalend zijn en andere niet, ligt deels in de wetgeving. Er zijn taken die altijd gratis moeten gebeuren, zoals het blussen van brand, maar ook taken waarvoor altijd gefactureerd moet worden. Zo zorgt het principe ‘De vervuiler betaalt’ ervoor dat er altijd een factuur volgt bij een wegvervuiling of milieuverontreiniging.

Er zijn echter ook heel wat interventies waarvoor de wet niets voorziet. Wanneer de zoneraad geoordeeld heeft dat deze betalend zijn, werd dit vastgelegd in het retributiereglement van brandweer zone Kempen. 

Een bijkomende factor om te bepalen of een interventie betalend is of niet, is de oorzaak van de noodsituatie. Staat je kelder onder water door een grote storm met extreme neerslag? Dan mag je gratis hulp verwachten.

Maar ligt de oorzaak van de wateroverlast bij slecht onderhoud of een eigen verkeerde handeling, zal de brandweer enkel tegen betaling hulp bieden.

Wat met ‘samengestelde’ interventies

Het redden van mensen en dieren en de hulp die je krijgt in noodsituaties is bijna altijd gratis. Indien er echter bijkomende acties zijn, kan je daar mogelijk een rekening voor krijgen.

Zo zal je bij een verkeersongeval gratis door de brandweer uit het voertuig bevrijd worden. Maar als je aansluitend naar het ziekenhuis moet vervoerd worden, betaal je voor deze ziekenwagenrit 60,84 euro, ongeacht de afgelegde afstand.

Je begrijpt al dat er geen eenvoudig antwoord is op de vraag wat de brandweer doet en wat betalend of gratis is. Daarom werd de folder ‘Wat doet de brandweer’ uitgewerkt. Hierin vind je een volledig overzicht van alle werkzaamheden en tarieven, aangevuld met vele praktijkvoorbeelden.

Je vindt de folder en het retributiereglement in bijlage.

meer info

014 28 78 00

info@brandweerzonekempen.be

www.brandweerzonekempen.be

Gepubliceerd op donderdag 18 juni 2020 9.38 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.