Wijziging teststrategie: opnieuw testen voor hoogrisicocontacten

Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, zal zich vanaf maandag 23 november opnieuw kunnen laten testen. Er zijn wel verschillen met de vroegere teststrategie.
In de praktijk betekent dit dat hoogrisicocontacten van een besmette persoon die zelf geen
symptomen vertonen, via de contacttracing een code voor staalname zullen verkrijgen. Indien het hoogrisicocontact plaats vond in een collectiviteit, bijvoorbeeld een school of een bedrijf, is de coo¨rdinerend arts van de collectiviteit verantwoordelijk voor het genereren van deze code.

Reizigers

Burgers die terugkeren uit een rode zone in het buitenland dienen een PLF in te vullen die het gelopen risico evalueert. Wanneer zij op basis van hun gedrag tijdens hun buitenlands verblijf getest moeten worden, ontvangen ook zij de activatiecode per sms. Buiten deze gevallen kan een huisarts uiteraard nog altijd een activiatiecode aanmaken op basis van zijn eigen risico-analyse of voor die gevallen waar bovenvermelde werkwijze niet gevolgd kon worden.
Zij kunnen met deze code naar een triage- en staalafnamecentrum, waar de staalname voor een PCRtest gebeurt, op dag 7 beginnend de dag na het laatste hoogrisicocontact of terugkeer naar Belgie¨. Daarvoor kunnen zij een reservatie maken via de reservatietool die bereikbaar is via mijngezondheid.belgie.be. Daar is ook de mogelijkheid voorzien om de test te linken aan de 17-cijferige code die gegenereerd wordt door de app Coronalert. Dat garandeert dat het testresultaat ook ontvangen wordt in de app, wat noodzakelijk is om onbekende hoogrisicocontacten via de app te kunnen verwittigen.
Indien deze test positief is, wordt het hoogrisicocontact in isolatie geplaatst voor minstens 7 dagen vanaf de dag dat de test is afgenomen. Indien deze test negatief is, kan het hoogrisicocontact uit quarantaine, maar benadrukken we het belang van het aanhouden van extra waakzaamheid tot in totaal 14 dagen na de dag van het laatste hoogrisicocontact (met inachtneming van de geldende uitzonderingen voor zorgpersoneel).

Quarantaine

Indien geen test wordt afgenomen, bijvoorbeeld bij een kind jonger dan 6 jaar, of wanneer het testresultaat niet tijdig beschikbaar is, stopt de quarantaine van asymptomatische hoogrisicocontacten na 10 dagen beginnend de dag na het laatste hoogrisicocontact. Deze quarantaine wordt dan gevolgd door een periode van 4 dagen extra waakzaamheid.

mijngezondheid.belgie.be

Via de website mijngezondheid.belgie.be kunnen asymptomatische hoogrisicocontacten een
quarantaine-attest voor hun werkgever downloaden, en ook het resultaat van hun test
raadplegen. We volgen deze procedure om de administratieve druk op de huisartsen te verlichten.

De officie¨le geldigheidsduur van het quarantaine-attest blijft 10 dagen om alle situaties te kunnen ondervangen.
Dit impliceert voor de burgers die een hoogrisicocontact gehad hebben, of terugkeren uit een rode zone in het buitenland met een risicovoller gedrag, dus ook een quarantaine van minstens 7 dagen, gevolgd door 7 dagen van extra waakzaamheid (7 + 7 dus).
 
 
Gepubliceerd op zaterdag 21 november 2020 13.57 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.