beeld De Gestelling

Antoon ontwierp een beeld voor elk van de 4 leefgemeenschappen: Centrum, Berg, Zittaart en Gestel. Antoon (1943-2011) was een rasechte Meerhoutenaar, een kunstenaar met een open deur die meeleefde met de gemeenschap. 

Nadat er beelden waren geplaatst in het Centrum, in Zittaart en op de Berg, was in 2008 eindelijk Gestel aan de beurt. ExxonMobil was bereid om het beeld te betalen op voorwaarde dat Antoon het beeld ontwierp. Ondanks gezondheidproblemen aanvaardde Antoon de opdracht.

Net zoals de beelden Bavo en De Wever kwam dit beeld tot stand met de Gestelse bevolking. Vertegenwoordigers van de Gestelse verenigingen, de basisschool De Egelantier en de ouderraad van deze school vormden een werkgroep die het proces van ontwerp tot inhuldiging opvolgde en mee organiseerde. Zij beslisten mee over het ontwerp, de locatie en de naam die aan het beeld gegeven zou worden.

De werkgroep vond dat de typische Gestelse elementen in het beeld vervat moesten zitten; het landbouwleven, de mijnwerker, de school en muziek. De landbouw viert al jarenlang hoogtij in Gestel. De Limburgse mijnen rekruteerden in Meerhout. Dagelijks pendelden Gestelaren met bussen naar Beringen, Houthalen, Waterschei en Zwartberg. In 2008 vierde de school De Egelantier 100 jaar onderwijs in Gestel. En met de harmonie St.-Jorisgilde en Orbis Musicana is Gestel rijkelijk bedeeld met muzikaliteit.

Een aantal elementen zijn onmiddellijk zichtbaar. Voor andere heb je wat verbeelding nodig. In het hoofddeksel van de grote figuur zie je zowel een mijnwerkershelm als een landbouwerspet. Door het gedeeltelijk openwerken van de borstkas van deze figuur wordt de natuur zichtbaar. De kleine figuur vertegenwoordigt de schoolkinderen. In zijn hand draagt deze een trompet die verwijst naar het muziekleven in Gestel.

Het beeld kreeg een locatie vlak bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk langs de Gestelsebaan. Antoon plaatste het beeld zodanig dat de grote figuur zichtbaar is wanneer je uit de richting van Ham komt en de kleine figuur als je uit de richting van Meerhout-Centrum komt.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.