beeld Zjef Vanuytsel

2022 werd een herdenkingsjaar rond chansonnier en architect Zjef Vanuytsel. Eén van de projecten binnen dit herdenkingsjaar was de plaatsing van een beeld van Zjef Vanuytsel in Meerhout. 

Het beeld van Zjef Vanuytsel is terug te vinden aan het pleintje aan 'de pomp' van de Berg (Weversberg-Zilderij). Deze plaats is niet zomaar gekozen. Het ouderlijk huis van Zjef Vanuytsel bevindt zich op enkele tientallen meters van waar het beeld staat. Op deze manier komt Zjef als het ware ook voor een klein stukje terug thuis.

Het levensgroot beeld van Zjef Vanuytsel, afgebeeld met zijn gitaar, werd gemaakt door de hand van Dany Tulkens. Dany Tulkens was gedurende het leven van Zjef Vanuytsel ook een persoonlijke vriend van hem. Dat maakte het echter niet gemakkelijk om een beeld van hem te maken. Hij zei hierover het volgende: "Om het beeld te maken, nam ik in feite afstand van de persoon Zjef. Ik heb een portret van hem voor ogen, want het beeld moest natuurlijk precies op Zjef Vanuytsel lijken. Het is heel moeilijk om vanuit de mens die je kent te beginnen om een portret te maken. Om die opdracht te vervullen, nam ik dus afstand van Zjef. Ik werkte puur met zijn beeltenis om het niet te persoonlijk te laten worden."

Bij het beeld werd ook een stukje uit de 'Zotte Morgen' geplaatst. De 'Zotte Morgen' is het bekendste nummer van Zjef Vanuytsel en zit nog altijd in het collectieve geheugen van velen.

Het beeld werd mede mogelijk gemaakt door een sponsoring van Wilms NV.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.