bezoekerscentrum Grote Netewoud en watermolen

Meerhout heeft een rijk molenverleden. In elk deeldorp stond een molen en heel wat molenaarsfamilies kleurden het dagelijkse leven. Toen heel wat molens in de Kempen dreigden te verdwijnen, speelde Meerhout een voortrekkersrol bij de herwaardering van het Vlaamse molenpatrimonium. Momenteel telt de gemeente 2 windmolens en 1 watermolen.

De site rond de watermolen heeft tal van troeven op het gebied van toerisme, recreatie, erfgoed, natuurherstel, natuurbeleving, natuureducatie en lokale economie. Ze is de spil in het landschap waar al deze domeinen elkaar ontmoeten.

watermolen

Boven de ingang van dit gerestaureerde gebouw van de watermolen is het jaartal 1678 door middel van muurankers weergegeven. Vroeger had de molen 2 raderen waardoor zowel eikenschors als graan kon gemalen worden. Even na de Eerste Wereldoorlog leverde de molen elektriciteit. Wanneer de molenaar ’s avonds het wiel stillegde, seinde hij dat aan zijn dorpsgenoten, door de stroom enkele malen te onderbreken. Dat bezorgde hem de naam Peer Plimp.


wasserij

Naast de watermolen in Meerhout vind je de 'oude wasserij'. Jaren geleden kocht de Vlaamse Milieumaatschappij het gebouw om haar technische installatie van de stuwen en vistrap in onder te brengen. Samen met het lokaal bestuur Meerhout renoveerde de VMM met Europese subsidies het gebouw en richtte het in als informatie- en bezoekercentrum. Met Natuurpunt VZW werd een partner gevonden om dit centrum uit te bouwen.


vistrap

De Grote Nete met haar valleigebied is beschermd natuurgebied volgens Europese richtlijnen. In 2004 werd ter hoogte van de watermolen op de Nete de vistrap gebouwd. Dankzij deze visstrap kunnen vissen nu het hoogteverschil op de Nete overbruggen. In Meerhout overbruggen we 1,7 meter niveauverschil door middel van 14 drempels van 12 centimeter. De drempels hebben een V-vorm en zijn bedekt met stenen. Door deze vormgeving ontstaat een variatie in stroomsnelheden zodat zowel grote als kleine vissoorten via de vistrap kunnen passeren en ze nieuwe voedsel- en paaiplaatsen kunnen bereiken. De vistrap is aangelegd als een bypass rond de watermolen en de oude wasserij.

De molen en de wasserij zijn gelegen in de straat Watermolen.
De toeristisch-recreatieve netwerken passeren aan de watermolen: wandelen, fietsen en Langs 't Geleeg.

meer info

Openingsuren vind je hier.

Voor meer info over het bezoekerscentrum, kan je contact opnemen met Wendy Thys (wendy.thys@natuurpunt.be - 014 21 34 50)

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.