kapel Heilig Graf

Meerhout bouwde al in de 14de eeuw een gasthuis voor daklozen en bedelaars. Daarvan rest nog een overblijfsel: de sacristie van de huidige kapel. Het is, na de onderbouw van de toren van de Sint-Trudokerk, het oudste nog bestaande bouwwerk van Meerhout. De kapel werd in de zestiende eeuw heropgebouwd in gotische stijl. 

In de 17de en de 18de eeuw was het huidige domein van de kapel, schoolgebouwen en tuin ingericht als dorpsschans met vestingtoren, vest en ophaalbrug. Van 1805 tot 1816 werd het gasthuis verhuurd aan de zusters franciscanessen van Arendonk. Tussen 1830 en 1837 diende het gasthuis als militair slachthuis. In 1852 kwam het in privé-bezit en een jaar later werd het overgedragen aan de parochie op voorwaarde dat er een meisjesschool werd opgericht.

Bij de bouw in 1855 van het klooster voor de zusters van het Heilig Graf werd de kapel aangepast en vergroot. De zusters verbleven tot 1992 in het klooster. Na hun vertrek raakte het klooster in verval en werd het gebouw afgebroken. Op de plaats van het klooster werden seniorenflats gebouwd.


In 1997 werd de kapel beschermd als monument.

De kapel Heilig Graf is gelegen in de Gasthuisstraat.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.