omwisseling buitenlands rijbewijs

afspraak maken

Er bestaan twee soorten buitenlandse rijbewijzen:

  • Rijbewijzen afgeleverd door een land van de EU of EER

Voor de vervaldatum moet je je Europees rijbewijs omwisselen naar een Belgisch rijbewijs. Een Europees rijbewijs met categorie C en/of D moet je omwisselen 5 jaar vanaf de datum van inschrijving in België of vroeger als het Europees rijbewijs minder lang geldig is. Als je rijbewijs geen einddatum heeft, moet je verplicht na 2 jaar inschrijving in België je rijbewijs omwisselen.

  • Rijbewijzen afgeleverd door landen buiten de EU of EER

Ben je in het bezit van een rijbewijs afgeleverd door een land van buiten de EU of EER, dan ben je verplicht om dit rijbewijs om te wisselen naar een Belgisch rijbewijs. Niet elk rijbewijs kan je omwisselen. De lijst met de erkende buitenlandse rijbewijzen vind je op https://mobilit.belgium.be/nl/weg/rijden/rijbewijzen/buitenlands-rijbewijs

voorwaarden

Het moet een rijbewijs zijn dat afgeleverd werd door:

Je moet ook in het bezit zijn van een geldige identiteitskaart of verblijfskaart dat afgeleverd werd in België (vreemdelingenkaart).

Het rijbewijs moet je laten vertalen door een beëdigd vertaler indien het onbegrijpelijk is voor de beambte of indien de vertaling verplicht is door de FOD Mobiliteit.

procedure

Je maakt een afspraak bij team burgerzaken en brengt volgende documenten mee:

  • Het buitenlands rijbewijs.
  • Eventueel de beëdigde vertaling voor rijbewijzen afgeleverd door een land buiten de EU of EER.
  • Je Belgisch identiteitsdocument of verblijfskaart.
  • Eventueel een recente pasfoto indien je een andere foto wenst dan deze op je identiteitskaart of verblijfskaart.

Rijbewijzen afgeleverd van een land van de Europese Unie of EER kan je in principe dadelijk omwisselen.

Rijbewijzen afgeleverd door een land buiten de Europese Unie kan je niet dadelijk omwisselen. Het voorgelegde document moet eerst onderzocht worden op echtheid en geldigheid. De resultaten van het onderzoek zijn meestal bekend na ongeveer 6-tal weken. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan het buitenlands rijbewijs al of niet omgewisseld worden. Team burgerzaken laat je weten of je rijbewijs in aanmerking komt voor omwisseling. 

bedrag

22 euro

uitzonderingen

Rijbewijzen van Frankrijk kunnen in tegenstelling tot de andere Europese Rijbewijzen niet onmiddellijk omgewisseld worden. Team burgerzaken moet hiervoor eerst vooraf goedkeuring ontvangen van de FOD Mobiliteit.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.