reispas

afspraak maken

Een Belgisch reispaspoort is een document om jouw identiteit te bewijzen in de landen waar de Belgische identiteitskaart niet volstaat. Met een paspoort kan je reizen naar alle landen ter wereld, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Vooraleer je vertrekt, ga je best na welke reisdocumenten nodig zijn voor jouw reisbestemming: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten 

Lees zeker ook de reisadviezen op de website van FOD Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

voor wie?

Voor elke Belg, hoe jong ook, die naar landen wenst te reizen waarvoor een reispaspoort vereist is. Inwoners van onze gemeente komen langs bij de bevolkingsdienst. Verblijf je in het buitenland, dan vraag je het paspoort aan bij de Belgische ambassade of het consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar je je bevindt.

voorwaarden

Als je vaak reist, doe je er goed aan steeds een paspoort te bezitten dat nog 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen. Zorg er voor dat je tijdig jouw paspoort aanvraagt.

Het paspoort is:

 • 7 jaar geldig voor volwassenen
 • 5 jaar geldig voor minderjarigen.

De pasfoto die je meebrengt, moet voldoen aan de ICAO normen normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat jouw gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Team burgerzaken kan ter plaatse ook een pasfoto maken.

Een setje van 6 pasfoto's kost je 8 euro.

procedure

Je maakt een afspraak en komt daarna persoonlijk naar team burgerzaken om het reispaspoort aan te vragen. Ook kinderen, ongeacht de leeftijd, moeten meekomen. Minderjarigen moeten steeds bijgestaan worden door één van de ouders.

Meebrengen:

 • je oude reispaspoort

De aanvraag van een biometrisch reispaspoort verloopt volledig digitaal. De foto en de vingerafdrukken worden gescand en de handtekening wordt gezet op een digitale pad. 

bedrag

Normale procedure: levertijd +/- 5 werkdagen:

 • Paspoort -18-jarigen: 35 euro
 • Paspoort +18-jarigen: 70 euro

Spoedprocedure: levertijd 24 uur als het paspoort vóór 15 uur aangevraagd wordt

 • Paspoort –18-jarigen: 210 euro
 • Paspoort +18-jarigen: 245 euro 

Superdringende procedure: aanvraag voor 15 uur, levering 4,5 uur na de aanvraag in Brussel:

 • Paspoort -18-jarigen: 270 euro
 • Paspoort +18-jarigen: 305 euro

In heel uitzonderlijke gevallen kan je een humanitair paspoort aanvragen. Op de website van FOD Buitenlandse Zaken kan je nagaan of je hiervoor in aanmerking komt: https://diplomatie.belgium.be/sites/default/files/2018-03_droit_a_un_ppt_provisoire_nl.pdf

afhandeling

Je wordt via e-mail en/of sms verwittigd wanneer je paspoort is toegekomen bij team burgerzaken. Je maakt een afspraak om het paspoort af te halen.

 • Als je zelf je reispaspoort niet kan komen afhalen, dan geef je het aanvraagformulier mee aan iemand die wel kan komen.
 • Het reispaspoort van een minderjarige kan door één van de ouders afgehaald worden.

wat meebrengen?

 • je identiteitskaart
 • je oude paspoort of team burgerzaken maakt een bewijs van verlies op
 • één recente kleurenpasfoto met witte achtergrond

Kijk op www.fotopaspoort.be voor de criteria van een goede pasfoto.

meer info

In het gemeentehuis bij team burgerzaken is een pasfotoautomaat beschikbaar. Tijdens de openingsuren kan je hier terecht om pasfoto's te maken.

Voor 8 euro krijg je een set van 6 pasfoto's die uiteraard conform de nieuwe ICAO-normen zijn voor alle officiële documenten.

De pasfotoautomaat is toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.