Sint-Jozefkerk

De Berg is de jongste parochie van Meerhout. De kerk ziet er trouwens ook erg jong uit. In navolging van de andere parochies werd ook hier rond de kerk veel groen voorzien. De eigentijdse Sint-Jozelfkerk werd in 1968 gebouwd naar plannen van de architecten Lou Jansen en Rudi Schiltz.

Wijlen erenotaris Emile Van Ermengem noemde de Berg het Montmartre van Meerhout. De gezelligste volksbuurt van het dorp met zijn vele cafés bracht gerenommeerde kunstenaars, zoals Antoon en Zjef Van Uytsel, voort en dat inspireerde hem tot die uitspraak. Maar het deftige Meerhout liet de Berg links liggen. Daar kwam pas verandering in toen het wijkcomité in 1963 een zelfstandige parochie creëerde.

De naam Weversberg herinnert aan de huisnijverheid in de 17de en 18de eeuw. In zowat ieder huis van de Berg stond een weefgetouw. Toen de wol niet meer rendeerde, werd het vlas in ere hersteld. Dat vlas verdween de vorige eeuw op zijn beurt uit het landschap. De Berglanders werden leurders die met hun waren naar alle windstreken trokken. Vooral de leurhandel in bokharing maakte het Bergvolkje berucht tot in de verre omgeving.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.