Stierkikker gehoord of gezien? Meld het!

Met het Life-project 3n-Stierkikker bundelen verschillende partners hun krachten om de Amerikaanse stierkikker duurzaam te bestrijden. Een cruciaal aspect van deze bestrijdingsinspanning is een grondige kennis van de verspreiding van deze soort.

Daarom roepen we iedereen op om waarnemingen door te geven via waarnemingen.be  (https://waarnemingen.be/go/lithobates-catesbeianus/?showcase=1)

 

Heb je een Amerikaanse stierkikker gezien of gehoord?

De Amerikaanse stierkikker is een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor onze inheemse soorten. Het is een zeer grote en vraatzuchtige kikker en eet alles wat in zijn bek past.  Hij is ook drager van verschillende ziektes.

Om de bestrijding effectief te laten verlopen, is het cruciaal dat we een volledig beeld hebben van de verspreiding van deze soort. Nieuwe waarnemingen zijn daarom van onschatbare waarde. Als je een Amerikaanse stierkikker hebt gezien of gehoord, geef dit dan door via waarnemingen.be (https://waarnemingen.be/go/lithobates-catesbeianus/?showcase=1).

“We roepen op om waarnemingen van Amerikaanse stierkikker door te geven via www.waarnemingen.be liefst met een foto erbij. Zo kunnen we de verspreiding nog beter in kaart brengen en afhankelijk van de locatie maatregelen nemen. Binnen gekende geïsoleerde populatie nemen we de locatie op in de bestaande afvangstcampagnes, buiten de gekende populaties is er een snelle actie nodig. Binnen het kerngebied van de Grote Nete doen we voorlopig geen grootschalige acties maar zijn eigen initiatief of gemeentelijke acties wel mogelijk.” zegt Alain De Vocht, projectcoördinator LIFE 3n-stierkikkerproject.

Hoe herken je een Amerikaanse stierkikker?

De mannelijke stierkikker maakt geluid dat lijkt op het loeien van een rund. Dit geluid is een duidelijk herkenningspunt (https://waarnemingen.be/sounds/45718). Stierkikkers zijn veruit de grootste kikkers die in onze streken voorkomen. Volwassen dieren kunnen een grootte van meer dan 20 cm halen, met een gewicht van meer dan 500 g. Ze hebben één keelkwaakblaas, een opvallend groot trommelvlies en geen ruglijsten of groene rugstreep.

Over het LIFE-project 3n-stierkikker

Het LIFE-project 3n-stierkikker is een samenwerking tussen Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Natuur & Bos van de Vlaamse overheid, en Natuurpunt vzw. Het project ontvangt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie (LIFE18 NAT/BE/001016), en van Provincie Antwerpen. Het LIFE-project 3n-stierkikker maakt gebruik van verschillende bestrijdingstechnieken om de verspreiding van de Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen te stoppen.

Voor meer informatie over het project:

www.stierkikker.be of volg ons op facebook.com/lifestierkikker.

Deze kaart toont de regio met het kerngebied van stierkikker en waar waakzaamheid noodzakelijk is. Alle waarnemingen uit die regio zijn welkom: https://provincieantwerpen.maps.arcgis.com/apps/mapviewer/index.html?webmap=0ff37655dc524acf9546b91e5e78acec

Hoe stierkikker herkennen?

Contactgegevens voor pers

Alain De Vocht, projectcoördinator LIFE-3n-Stierkikker, alain.devocht@pxl.be, 0474 73 30 61

Gepubliceerd op woensdag 27 maart 2024 8.55 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.