sneeuw- en ijzelbestrijdingsplan 2021-2022

Sinds enkele jaren kiezen de strooidiensten voor een planmatige aanpak bij sneeuw en ijzel. Bij hevige sneeuwval en een langdurige koude periode ligt de prioriteit op de hoofdwegen en grote verbindingswegen.

Wanneer wordt er in mijn straat gestrooid?

Sinds enkele jaren kiezen de strooidiensten voor een planmatige aanpak bij sneeuw en ijzel. Bij hevige sneeuwval en een langdurige koude periode ligt de prioriteit op de hoofdwegen en grote verbindingswegen. Deze wegen zijn belangrijk voor de hulpdiensten en voor de lokale economie. Ook de toegangswegen tot de industriezones, de schoolomgevingen en woonzorgcentra staan bovenaan de prioriteitenlijst. 

Gemeentelijke wegen

Hieronder vind je welke wegen volgens deze aanpak worden gestrooid. Eerst komen de hoofdwegen aan de beurt. Deze zijn belangrijk voor hulpdiensten, doorgaand verkeer en economie.

Deze wegen zijn in volgorde: Ambachtsstraat, Genebroek, Genelaar, Borgerhout, Schoolstraat, Veldstraat, Weversberg, Olmsebaan, Goorstraat, Parkings Markt-Pastoor Van Haechtplein, Molenberg, Meiberg, Heikant, Lil, Kloosterstraat, Gasthuisstraat, omgeving bibliotheek-sociale dienst-OCMW, Smissestraat, toegang BKO, toegang woonzorcentrum Ter Kempen.

Ten tweede komen de wegen aan bod die woonwijken ontsluiten en fungeren als omleidingsweg voor de bovengenoemde hoofdwegen.

Deze wegen zijn in volgorde: Nijverheidsweg, Moenstraat, Jagersweg, Del, Begonialaan, Sportlaan, toegangsweg sporthal Bevrijdingslaan, St. Trudoweg, Oude Vorstsebaan, Lieve Vrouweweg, Breepoel, Lindestraat, Baleman, parallelweg Kiezel, Groenstraat, Veedijk, Sint-Niklaasstraat (schoolomgeving), Vogelspoel, Zandstreep, St. Barbarastraat, Hovesteenseweg, Zijstraat, Bokkenrode, St. Jozeflaan, Kerkplein, Neerstraat, Netelaan, Mgr. Cruysbergslaan, Boerenkrijglaan, Bergstraat (helling schoolomgeving), Eikenboomlaan, Kapellestraat, Genepas, Heibloemstraat, Turkenhof en Hoflaan.

Bij ernstige sneeuwval wordt er bekeken welk alternatief er kan toegepast worden.

Gewestwegen

De Molsebaan, Molenstraat, Violetstraat, Beerstraat, Bevrijdingslaan, Eindhoutsebaan, Kiezel, Burgemeester Adriaensenlaan, Gestelsesteenweg, Biezenhoed en Nikelaan zijn gewestwegen. Zij worden aangepakt door de strooiploegen van de Vlaamse overheid. 

Externe strooidienst voor fietspaden

Daarnaast is een externe strooidienst voor het sneeuw- en ijsvrij houden van de gemeentelijke fietspaden die vaak gebruikt worden door de schoolgaande jeugd. De fietspaden langsheen de gewestwegen, zoals Molsebaan, Bevrijdingslaan, Eindhoutsebaan en Kiezel, worden sneeuw- en ijsvrij gehouden door de wegbeheerder (AWV). 

Stoepen aan openbare gebouwen en scholen

Volgende locaties worden bestrooid en geveegd: gemeentehuis, Markt, kerkomgevingen, parking Lindestraat (hellende oprit), schoolomgevingen, omgeving bibliotheek en sociale dienst, Gasthuisstraat tussen de bejaardenwoningen en de toegangsweg naar de kleuterschool, Weegbreestraat nabij 't Volderke en Weversberg aan de Pomp.

Opgelet: dit gebeurt enkel tijdens de weekdagen.

Zout strooien niet altijd beste oplossing

Het smelten van sneeuw en ijzel kan je versnellen door zout te strooien. Toch is dat niet altijd het geval. Als de temperatuur aan de grond, daar waar de sneeuw ligt, niet boven de 0°C komt, helpt zout op de wegen enkel als er veel over gereden wordt. 
Bij zeer koude temperaturen (onder -10°C) helpt zout zelfs niet meer. 

En ... wat moet ik zelf doen?

Pas je rijstijl aan; een aangepast rijgedrag van elke weggebruiker is nog altijd de beste manier om ongevallen te voorkomen.
Iedereen moet het voetpad voor zijn eigen woning sneeuwvrij houden, dat is een wettelijke verplichting. Je toont hiermee respect voor je minder mobiele medemens, maar ook je postbode waardeert je inspanningen enorm. Let wel: gooi de sneeuw van de voetpaden niet op de weg: hierdoor ontstaan gladde plekken op de weg, wat heel gevaarlijk is voor fietsers. Gooi het ook niet in de goot, want dit bemoeilijkt de afvoer van het smeltwater als het warmer wordt.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.