Dat blijkt uit cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Jaarlijks vinden we in Vlaanderen meer dan 311.000 ton gft-afval terug tussen het restafval. Brood, groenten en fruit verspillen we het vaakst, elk goed voor meer dan 35.000 ton, ook meer dan 30.000 ton bereide gerechten belanden in de vuilnisbak. Ieder Vlaams gezin gooit 88 kg voedsel weg, dat vertegenwoordigt een bedrag van 369 euro. Gigantische cijfers waar we iets aan moeten doen!
24 afvalintercommunales in Vlaanderen verenigen zich daarom in een gezamenlijke campagne om voedselverspilling tegen te gaan. Met de steun van OVAM, Vlaco, Interafval en Foodwin lanceren ze de campagne "Voedsel is goud, verspillen is fout".
Een initiatief om een breed publiek op een positieve manier bewust te maken van deze problematiek en praktische handvaten aan te reiken om voedselverspilling thuis te minimaliseren. Want voedsel is heel waardevol, voedsel is goud.
Iedereen kampioen... in het niet verspillen van voedsel
Drie pijlers staan centraal:
- Bewust kopen: aanschaf van enkel de benodigde hoeveelheden en aandacht voor houdbaarheidsdata
- Slim bewaren: optimale bewaring van voedingsmiddelen ter voorkoming van verspilling
- Restjes redden: creatieve transformaties van restjes in nieuwe gerechten
Drie topatleten geven het goede voorbeeld
Om de campagne kracht bij te zetten, geven echte kampioenen het goede voorbeeld. Deze drie Belgische atleten zijn de gezichten van de campagne:
- Hans Van Alphen (vierde plaats tienkamp – OS Londen 2012)
- Jolien Boumkwo (Belgisch kampioene kogelstoten 2023)
- Cedric Sorgeloos (zilver Belgisch kampioenschap speerwerpen 2023)
De atleten gaan bewust om met voeding, delen hun persoonlijke ervaringen en bieden tips om voedselverspilling te voorkomen. De campagne wordt gekoppeld aan de sportieve waarden van excellentie, respect en duurzaamheid.
Ga jij voor goud? Meer info vind je via: Voedsel is goud | Intercommunale van de Ontwikkeling van de Kempen - IOK