Wij werken aan een ecologisch maaibeheer.
Het lokaal bestuur selecteerde een aantal openbare Meerhoutse graspleintjes om met een aangepast maaibeheer een grotere biodiversiteit en een grotere klimaatrobuustheid te verkrijgen. Het gaat om volgende pleintjes:
- Gasthuisstraat, waar het vroegere woonzorgcentrum stond
- Mgr. Cruysbergslaan, doorsteek naar het Totterpad (Vest)
- Hageland, klein perceeltje naast Hageland 56
- Pleintje aan wandelpad aan Vloei
- Pleintje tussen woonzorgcentra 'Ter Kempen' en 'De Berk'
- speelpleintje Vuurkruisenstraat
- Smissestraat, achter de kleuterschool
- Smissestraat, voormalig voetbalplein
- Molenveld, rond petanquebaan
Maaibeurten
Een grotere biodiversiteit willen we verkrijgen door delen van de geselecteerde pleintjes niet, 1 keer of 2 keer per jaar te maaien. De niet-gemaaide delen zullen spontaan ontwikkelen tot een meer kruiden- en bloemenrijk grasland, waar naast een grotere diversiteit aan planten ook een grotere diversiteit aan gewenste insecten zullen komen.
De pleintjes worden in juli en september gemaaid.
Plagen onderdrukken
Denken we daarbij aan vlinders, bijtjes, zweefvliegen enzovoort, maar vergeten we zeker niet ook de minder geliefde dieren zoals muggen en zelfs teken. Niet of minder maaien zorgt voor een beter biologisch evenwicht, waardoor plagen veel minder plaats zullen krijgen en deels onderdrukt zullen worden door het biologische samenspel.
Koelere plekken
De klimaatverstoring schreeuwt ook om zulke inrichtingen. In de stads-en dorpskernen is er een verhoogde kans op 'warmte-eilanden'. Daar zal in periodes van warmte, lokaal nog een hogere waarde gemeten kunnen worden. Door de pleintjes klimaatrobuust in te richten, ontstaat een koelte-effect. Zeer lokaal behoudt de bodem langer haar vocht, blijft het gras langer groen, is het aangenamer vertoeven. Een eventuele toekomstige boom kan dit effect alleen maar versterken en strijdt mee tegen hitte- en droogtestress.
Geen wilde natuur
Het is evident dat deze pleintjes niet de wilde natuur zullen vormen die we elders wel wensen, bijvoorbeeld in het Grote Netewoud. De pleintjes blijven openbaar domein, waar verschillende functies mogelijk moeten zijn. Er zullen zo delen regelmatig gemaaid blijven, zodat bijvoorbeeld wandelpaden ontstaan, of een nette boord naar de omwonenden toe, waardoor overwaaiend onkruid tot een minimum beperkt zal blijven, of een goede doorgang over een trage weg gegarandeerd blijft.
Maai Mei Niet
Tot slot nog een warme oproep naar alle inwoners om ook mee na te denken over acties zoals het bekende 'Maai Mei Niet'. Overweeg zelf eens om ook delen van jullie gazon ongemoeid of niet-gemaaid te laten. Zo zet je zelf in op een klimaatbewuste omgeving. Het versterkt onze weerbaarheid naar de toekomst en je geeft biodiversiteit opnieuw een duwtje in de rug.
Ongeveer 10 % van het oppervlak van Vlaanderen zit in private tuinen. Daar kunnen we samen het verschil maken. Dit hoeft echt niet beperkt te blijven tot de maand mei. Elke periode van het jaar houdt een potentiële winst in.