meldpunt wolf

Er leven opnieuw wolven in Vlaanderen en dat is goed nieuws voor onze natuur. Het betekent ook dat we moeten leren samenleven met deze diersoort.

Momenteel is er in Vlaanderen één roedel gevestigd met een territorium in het noorden van Limburg. Ook duiken in Vlaanderen zwervende wolven op. Dit zijn voornamelijk jonge wolven die het territorium van hun ouders verlaten en op zoek gaan naar een eigen leefgebied. Ze leggen daarbij grote afstanden af, tot wel 1 000 kilometer. De meeste jonge wolven zullen hier enkele dagen of weken rondkijken en dan weer verder trekken. Die zogenaamde ‘dispersie’ is grotendeels onvoorspelbaar.

Alle info over de wolf in Vlaanderen

De wolf in Vlaanderen | Agentschap voor Natuur en Bos

Wolf of wolvensporen gezien?

Meld het via wolf@inbo.be. Voeg indien mogelijk een foto toe. 

Vermijd schade

Onbeschermd vee vormt een makkelijke prooi voor wolven. In regio's waar wolven voorkomen is het dan ook aan te raden om preventieve maatregelen te nemen. Zorg voor een omheining waar de wolf niet door, onder of over kan en zet elektrische spanning op de draden. Zowel particulieren als professionele veehouders in een risicogebied kunnen subsidies krijgen om een omheining wolfwerend te maken. Meerhout ligt momenteel in zo'n risicogebied. Het Wolf Fencing Team Belgium biedt gratis advies en hulp op het terrein.

Meer informatie op De wolf in Vlaanderen | Agentschap voor Natuur en Bos en www.wolffencing.be.

Toch schade geleden? 

Meld dit zo snel mogelijk (binnen de 24 uur) via dit formulier. Een deskundige komt langs voor de nodige vaststellingen. Als de vaststellingen, waaronder een sporen- en een DNA-onderzoek, aantonen dat de schade effectief is aangericht door een wolf, dan heb je recht op een schadevergoeding. De schadevergoeding vraag je aan via het digitale Meldpunt schade van ANB of door dit aanvraagformulier ingevuld op papier aan ANB te bezorgen. 

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.