renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars van woningen en appartementen

De renovatieverplichting geldt sinds begin 2023 en heeft als bedoeling om het Vlaamse woningpatrimonium de komende jaren veel energiezuiniger te maken. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar is ook noodzakelijk om de klimaatverandering tegen te gaan. 

De overgang zal in fases gebeuren. Wie dit jaar een woning of appartement met EPC-label E of F koopt, is verplicht om binnen de vijf jaar een energierenovatie uit te voeren zodat het label minstens op D aftikt. Bij aankoop vanaf 2028 moet je binnen vijf jaar een label C halen, vanaf 2035 een label B (2040 voor appartementen) en vanaf 2040 een label A (2045 voor appartementen). 

Waarde behouden

Een energiezuinige woning is een woning die veel beter zijn waarde behoudt. Dat is natuurlijk interessant wanneer je jouw huis of appartement later wil verkopen of vererven.

Op het verplichte EPC-label van elke woning vind je een schatting van de investeringskost om het pand naar label A te brengen. Afhankelijk van de grootte van het pand zullen die kosten natuurlijk erg verschillen. Het is zeker ook een goed idee om tijdens het aankoopproces een expert in te schakelen, bijvoorbeeld een architect of aannemer. Deze kan heel gericht adviseren bij de aankoop van een woning.

De overheid betaalt mee

Koop je een woning met slechte energieprestatie aan, dan voorziet de Vlaamse overheid extra steun. Bekijk alvast Mijn VerbouwPremie, EPC-labelpremie, korting op onroerende voorheffing na uitvoering van een ingrijpende renovatie. 2% korting op registratierechten bij uitvoering van een ingrijpende energetische renovatie. En tot slot kun je een zeer voordelig renovatiekrediet via jouw bank afsluiten, samen met het hypothecair krediet voor de verwerving van uw woning. De rentesubsidie van de Vlaamse overheid loopt op tot 3,5 %.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.