beleid
De verlaagde snelheden hebben tal van positieve effecten:
- meer verkeersveiligheid door minder ongevallen
- vlotter verkeer door minder doorgaand vervoer
- minder geluidsoverlast en CO2-uitstoot
- een betere levenskwaliteit en meer plekken voor rust en gezelligheid.
Meer veiligheid in het verkeer is het voornaamste doel. En dit vooral voor de zwakke weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. De nieuwe snelheidsregimes zijn er niet om meer te kunnen beboeten. Het aantal flitscontroles blijft hetzelfde.
We kiezen voor eenvoud.
- 30 km/uur: bebouwde kom, bosgebieden en binnengebied Veedijk
- 50 km/uur: wegen zonder fietspaden en wegen met dubbelrichtingsfietspaden en veel conflictpunten (zoals Bevrijdingslaan)
- 70 km/uur: wegen met beter uitgeruste fietspaden.
We verlagen in de eerste plaats de snelheid om:
- de verkeersveiligheid te verbeteren (minder ongevallen, minder gevolgschade: een ongeval tegen 30 km/uur geeft minder schade dan tegen 50 km/uur)
- de overlast voor omwonenden te verkleinen (minder geluidsoverlast, minder uitstoot …)
- het doorgaand verkeer te verminderen.
Meer boetes innen is zeker niet de reden om de snelheden aan te passen, wél de verkeersveiligheid en leefbaarheid.
handhaving
Vanaf 19 april 2024 gelden de nieuwe snelheidsregimes en de tonnagezonering.
In de beginfase van het nieuwe snelheidsregime worden er vooral veel tellingen uitgevoerd (snelheid, aantal voertuigen, sluipverkeer …). De politie zal in de beginfase niet onmiddellijk inzetten op meer snelheidscontroles. Op basis van een goede monitoring wordt met de politie bekeken op welke locaties meer of anders gecontroleerd wordt indien nodig.
Alle weggebruikers moeten de aangegeven snelheid naleven: autobussen, fietsers, steps … Hardrijders worden met deze nieuwe snelheidsbeperkingen zwaarder beboet.
Dat het zo druk is in Meerhout heeft alles te maken met het feit dat bestuurders heel snel Meerhout kunnen doorkruisen. Om Meerhout meer verkeersveilig en leefbaar te maken, moeten we onze wegen anders inrichten en de snelheid verlagen. Doorgaand verkeer zal dan voor beter uitgeruste wegen kiezen.
infrastructuur
Het is onmogelijk om de inrichting van alle wegen op korte termijn aan te passen. Op de belangrijkste punten komen op korte termijn wegmarkeringen, op andere punten kleine aanpassingen zoals een wegversmalling.
Er is eenvoudigweg geen ruimte om overal fietspaden te voorzien en het is zeker ook niet overal de allerbeste oplossing. In Molsebaan, B. Adriaensenlaan, Gestelsesteenweg en Eindhoutsebaan komen nieuwe fietspaden. Meerhoutse autobestuurders zullen maar één tot twee minuten langer rijden. Daartegenover staat dat de veiligheid sterk verhoogt en dat het aangenamer wonen wordt. Fietsers en voetgangers zullen zich veiliger voelen op de weg, ook dankzij de tonnagebeperking.
Aanrijdingen vermijden is uiteraard belangrijk. Hoge snelheden veroorzaken meer (menselijke) schade, daarom moeten we de wegen zo inrichten dat we hoge snelheden vermijden. Maar zelfs een aangepaste infrastructuur zal nooit alle aanrijdingen voorkomen: als mens maakt ieder van ons al wel eens een inschattingsfout. Als deze fout gebeurt bij een lagere snelheid, zijn de gevolgen veel kleiner. Het is dus altijd een samenspel van infrastructuur en snelheid en gedrag.
Dit klopt. Een goede handhaving en een andere inrichting van de straten moeten Meerhout verkeersveiliger en meer leefbaar maken. Daarvoor is er een handhavingsplan opgesteld. Op de meest gevaarlijke plaatsen komen op korte termijn ook infrastructuuraanpassingen om de gevraagde snelheid beter af te dwingen. Op langere termijn zullen er in de meeste straten aanpassingen komen.
Het is een samenspel van de twee. Goede infrastructuur is misschien wel het belangrijkste. Maar hoe goed de infrastructuur ook is, auto's en fietsers gaan de straten moeten blijven delen. En dan is het belangrijk om de snelheid laag genoeg te houden om de kans op een ongeval te verlagen en vooral de gevolgschade zo klein mogelijk te houden.
We moeten verder met de ruimte die we nu ter beschikking hebben. Een ringweg is niet meer mogelijk. We gaan daarom met een snelheidsplan, een tonnagezonering, infrastructurele aanpassingen en een circulatieplan onze verkeersproblemen oplossen.
Het snelheidsplan is zo opgesteld dat er weinig tot geen sluiproutes zijn die een beduidend snelheidsvoordeel zouden opleveren.
Om de voetpaden te verbeteren, is er veel meer ruimte nodig. Die ruimte ontbreekt nu. Daarom moeten we het verkeersaantal daar naar omlaag brengen. We doen dit door de snelheid te verlagen, door een nieuwe circulatie uit te tekenen … Zo creëren we voldoende ruimte om veilige en brede stoepen te kunnen aanleggen.
milieu
Een voertuig dat rijdt tegen 30 km/uur hoeft minder op te trekken en af te remmen, daardoor verbruikt de auto minder.
Er zal veel minder geluidshinder zijn voor de omwonenden, ook het trillingsgeluid en andere geluidsoverlast zal sterk afnemen.
Dit heeft tal van positieve effecten:
- minder ongevallen dus meer verkeersveiligheid
- vlotter verkeer
- minder geluidsoverlast en CO2-uitstoot
- een betere levenskwaliteit en gezelligheid.
verkeer
Trager rijden betekent dat bestuurders minder snel plots optrekken om dan weer bruusk te moeten remmen. Bijvoorbeeld bij het naderen van een zebrapad, een kruispunt of een rood licht.
Voor inwoners zal het traject iets langer duren, we spreken dan over een vertraging van 1 tot 2 minuten. Maar de winst op de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid is enorm. De fiets wordt zo ook een haalbaar alternatief bij de keuze van voertuig.
Neen, ook fietsers moeten de geldende snelheidsbeperkingen volgen.
contact
We zijn je dankbaar dat je hierover mee nadenkt. Het uittekenen en toekennen van de nieuwe snelheidsregimes is een werk van lange adem geweest. Samen met verschillende verkeersdeskundigen, gemeentelijke administratie en politici hebben we hier uitgebreid en intensief over gediscussieerd en knopen doorgehakt. Het was ook duidelijk de wens van de inwoners die hebben deelgenomen aan de participatieavonden over mobiliteit dat onze gemeente veiliger en aangenamer om te leven moest worden. Een verkeersveilige gemeente is dus niet alleen onze prioriteit, maar ook van onze inwoners. Daarom willen we onze plannen een kans geven en daarvoor de nodige tijd uittrekken. Maar laat je niet tegenhouden om je suggesties door te geven, hoewel het best mogelijk is dat we er niet meteen mee aan de slag zullen gaan. Als blijkt dat we er onveilige situaties mee kunnen voorkomen, maken we er wel snel werk van. Suggesties en opmerkingen kan je sturen aan vervoering@meerhout.be
Je kan het team verkeer en veiligheid bereiken via vervoering@meerhout.be